Tuesday, January 27, 2009

Últims dies per a visitar l'exposició «El pa dels àngels», al CaixaFòrum

Fins el proper diumenge 8 de febrer, els amants de la pintura del Renaixement italià són a temps de gaudir de la mostra El pa dels àngels, una selecció de 45 teles dels segles XV, XVI i XVII, procedents del fons de la Galeria dels Uffizi (Florència) i reunides a l'edifici CaixaFòrum de Barcelona.

Aquesta exposició proposa un recorregut per l'espiritualitat d'Occident al voltant d'un tema central: el sacrifici de Crist. Per a aconseguir-ho, els organitzadors han apostat per algunes obres mestres d'artistes com Sandro Botticelli (1445-1510), Luca Signorelli (1441 o 1450- 1523), Il Parmigianino (1503-1540), Luca Giordano (1634-1705) o Cristofano Allori (1577-1621). A més, molts d'aquests treballs no acostumen a exhibir-se.

La mostra s'obre amb tres tapissos que representen el Sant Sopar, el Davallament de la creu i la Resurrecció, realitzats a partir de cartrons d'Allessandro Allori i Francesco Salvati. Tots ells introdueixen els visitants en el misteri de la transsubstanciació, objecte de nombroses interpretacions plàstiques.

A partir d'aquest episodi bíblic, El pa dels àngels s'acosta a l'imaginari de l'Antic i el Nou Testament. En un primer apartat es presenten escenes que anticipen el sacrifici de Jesús, des de la Creació d'Adam, obra del florentí Jacopo da Empoli (1554-1640), i el pecat original, fins a les diferents interpretacions de l'Anunciació a Maria. Destaquen pel seu simbolisme el Sacrifici d'Isaac —obra barroca del pintor flamenc Livio Mehus (1630-1691), i la Caiguda del mannà (1594-1597), rubricat per Fabrizio Boschi (1570-1642).

La nativitat, la Verge i el Nen i la Sagrada Família centren una altra de les seccions. En ella es poden contemplar la Mare de Déu de la galeria (1467), obra de Sandro Botticelli (a la imatge); una Mare de Déu amb el Nen (1525) sorgida del pinzell de Parmigianino i una Sagrada Família atribuïda a Michele di Rodolfo.

El Sant Sopar, la Crucifixió i la Resurrecció de Crist ocupen les últimes sales. Entre les obres més remarcables d'aquest bloc es troben una escena del calvari, de Luca Giordano, elaborada entre 1685 i 1686 per a la capella de la família florentina Del Rosso, i una composició d'Alessandro Allori (1581), en què la Mare de Déu apareix al costat dels símbols de la passió de Crist i sobre un vers de Dant: «No es pensa en la sang que costa».

L'assistència a la mostra, organitzada per Obra Social La Caixa en col·laboració amb Contemporanea Progetti i la Galeria dels Uffizi, és gratuïta. A més, existeix la possibilitat de realitzar el recorregut en companyia d'un guia. El temps estimat de la visita és d'aproximadament una hora i mitja.

Monday, January 26, 2009

«Camino» i «Antes que el diablo sepa que has muerto» triomfen als premis Sant Jordi d'enguany

Reunits al Col·legi de Periodistes de Catalunya, 30 crítics cinematogràfics han triat aquest matí els noms dels actors, les actrius, els directors i les pel·lícules que aquest any rebran els premis Sant Jordi de cinema, distinció que atorga des de fa 53 anys Ràdio Nacional d'Espanya. Entre ells, es compten el drama Camino, dirigit per Javier Fesser i seleccionat com a millor cinta espanyola, i Antes que el diablo sepa que has muerto, de Sidney Lumet, escollida com a millor pel·lícula estrangera (foto). Ambdós títols han aconseguit imposar-se respectivament en dues categories.

El premi al millor actor en un llargmetratge espanyol ha quedat desert, mentre que el de millor actriu ha estat per a Carme Elías, per la seva intervenció a Camino. El guardó a la millor opera prima correspon a Lo mejor de mí, de Roser Aguilar.

En l'apartat de films forans, els crítics han premiat el cineasta alemany Werner Herzog per la seva trajectòria i els actors Philipp Seymur Hoffman —intèrpret d'Antes que el diablo sepa que has muerto, La familia Savage i La guerra de Charlie Wilson— i Khristine Scott Thomas, protagonista d'Hace mucho que te quiero. En aquesta ocasió, el premi especial del jurat ha recaigut en la Nouvelle Vague, etiqueta amb què la crítica del moment va referir-se als cineastes francesos de la dècada dels 50.

Els guardons es lliuraran en una gala que es farà pels volts de la Diada de Sant Jordi, com ja és tradicional. Enguany, a més, la cerimònia s’emmarcarà en la celebració del 50è aniversari de TVE a Catalunya.