Monday, January 26, 2009

«Camino» i «Antes que el diablo sepa que has muerto» triomfen als premis Sant Jordi d'enguany

Reunits al Col·legi de Periodistes de Catalunya, 30 crítics cinematogràfics han triat aquest matí els noms dels actors, les actrius, els directors i les pel·lícules que aquest any rebran els premis Sant Jordi de cinema, distinció que atorga des de fa 53 anys Ràdio Nacional d'Espanya. Entre ells, es compten el drama Camino, dirigit per Javier Fesser i seleccionat com a millor cinta espanyola, i Antes que el diablo sepa que has muerto, de Sidney Lumet, escollida com a millor pel·lícula estrangera (foto). Ambdós títols han aconseguit imposar-se respectivament en dues categories.

El premi al millor actor en un llargmetratge espanyol ha quedat desert, mentre que el de millor actriu ha estat per a Carme Elías, per la seva intervenció a Camino. El guardó a la millor opera prima correspon a Lo mejor de mí, de Roser Aguilar.

En l'apartat de films forans, els crítics han premiat el cineasta alemany Werner Herzog per la seva trajectòria i els actors Philipp Seymur Hoffman —intèrpret d'Antes que el diablo sepa que has muerto, La familia Savage i La guerra de Charlie Wilson— i Khristine Scott Thomas, protagonista d'Hace mucho que te quiero. En aquesta ocasió, el premi especial del jurat ha recaigut en la Nouvelle Vague, etiqueta amb què la crítica del moment va referir-se als cineastes francesos de la dècada dels 50.

Els guardons es lliuraran en una gala que es farà pels volts de la Diada de Sant Jordi, com ja és tradicional. Enguany, a més, la cerimònia s’emmarcarà en la celebració del 50è aniversari de TVE a Catalunya.