Un volt per l’antic poble de Sarrià (Barcelona)
Els camins de la calma, el microespai de viatges que emet La 2 en desconnexió per a Catalunya, oferirà el proper diumenge 21 d’octubre, a les 11.15 del matí, una edició dedicada a l’antiga vila de Sarrià.
Integrat a la ciutat de Barcelona com a barri des del 1921, l’ex municipi conserva alguns edificis i punt d’interès que, tot i no figurar a les guies i manuals adreçats al turisme, poden despertar la curiositas de tots aquells que vulguin conèixer el passat de la capital catalana. Pensant en ells, la cadena pública suggereix un breu recorregut a través dels seus indrets més significatius.
El reportatge s’inicia amb una visita a un edifici del gòtic civil del segle XV. Tot seguit, el programa s’apropa a l’escola dels jesuïtes, un edifici erigit el segle XIX, coincidint amb el trasllat massiu de centres educatius religiosos a Sarrià. Precisament, va ser en aquest moment quan es va construir el nou monestir dels caputxins.
Temps enrere, la zona havia esdevingut un refugi per a les classes altes en èpoques d’epidèmia, circumstància que va propiciar que Sarrià es convertís en un lloc d’estiueig per a la burgesia. Com a recordatori d’aquella etapa, encara resta dempeus Can Ponsic —un palau residencial del segle XVIII flanquejat per una torre medieval amb finestres gòtiques— o certs edificis modernistes, rubricats en algun cas per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. En l’actualitat, Sarrià encara conserva la seva condició d’àrea residencial i benestant, bo i albergant prestigiosos col·legis i clíniques, sense obviar un nodrit nombre de zones verdes.
La darrera parada del recorregut serà l’antiga plaça de Sant Vicenç, presidida per una estàtua del sant en un pedestal, per una segona figura (situada a una petita capella) i per l’església homònima (finals del segle XVIII), construïda sobre un temple anterior documentat des del 987. La parròquia de Sant Vicenç consta d’una gran nau central amb capelles laterals. Hi destaca la capella dedicada al metge i sacerdot manresà Pere Tarrés.
El guió del reportatge és de Remei Morros, mentre que la realització corre a càrrec de Marta Fernández.
<< Home