Tuesday, March 31, 2009

La UB presenta el primer diccionari de cineastes catalans

El passat 26 de març, el Club Social de la SGAE a Catalunya va acollir la presentació del llibre Directores de cine en Cataluña: de la A a la Z, escrit per Magí Crusells i editat per Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona (UB), amb la col·laboració de l’Acadèmia del Cinema Català.

L'obra, que compta amb 375 veus i 254 pàgines, aplega la biografia i la filmografia completa de tots els cineastes que han dirigit pel·lícules a Catalunya. Malgrat tot, el compedi ha estat redactat en castellà, amb el propòsit de divulgar entre públic d’arreu la cinematografia que s'ha produït al territori català al llarg de la història.

El seu autor, que ha dedicat alguns anys a les tasques de recerca, és secretari del Centre d’Investigacions Film-Història i del Departament d’Història Contemporània de la UB, a més d'impartir classes d’Història del Cinema a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Al seu torn, Crusells també és especialista en la Guerra Civil espanyola.

En paraules de Laia Fàbregas, directora de l'Acadèmia del Cinema Català, el nou llibre «demostra que el cinema català es quantitativament més important del que sembla, ja que ha estat oblidat en la majoria d’històries del cinema espanyol».

Amb la l'objectiu de donar la màxima difusió a Directores de cine en Cataluña: de la A a la Z, la UB ha anunciat que en breu publicarà el diccionari al seu web.