Últim dia per a visitar la mostra «Tresors d'Atapuerca. Els fòssils originals»
Demà, diumenge 28 de juny, l'exposició temporal Tresors d'Atapuerca. Els fòssils originals deixarà Barcelona per a continuar el seu recorregut per altres punts de la geografia espanyola. Aquesta mostra itinerant, organitzada per Obra Social de Caixa Catalunya en col·laboració amb la Junta de Castella i Lleó, presenta per primer cop a l'Estat espanyol els cinc exemplars originals dels cinc fòssils més importants i representatius que s'han recuperat a la serra d'Atapuerca (a la província de Burgos).
Tresors d'Atapuerca..., ubicada als sòtans de la Pedrera (passeig de Gràcia, 92), té com a comissari el professor Juan Luis Arsuaga, qui juntament amb José María Bermúdez de Castro i Eudald Carbonell dirigeix les excavacions que es duen a terme a Atapuerca (zona que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2000). La seva tasca el va fer mereixedor del Premi Príncep d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica el 1997.
Els primer dels cinc fòssils originals exhibits és la pelvis Elvis, trobada a la Sima de los Huesos i amb una antiguitat estimada d'uns 500.000 anys, que ha permès determinar la complexió de l'homo heidelbergensis (la pelvis pertenyia a un mascle amb una alçada aproximada d'1,73 m i uns 100 kg de pes). Atesa la seva amplada, es creu que les femelles tenien uns parts molt més ràpids i menys dolorosos que les dones actuals. Al mateix indret va ser localitzada la peça que es pot admirar tot seguit: un estri tallat en quarsita marró i vermella conegut com a bifaç Excalibur (de 135 mm de llargada), elaborat fa 0,4 milions d'anys. Per bé que la seva utilitat es desconeix, alguns experts suggereixen que podria tractar-se de l'ofrena funerària més antiga del món. En tercer lloc, el visitant pot contemplar l'os frontal i el maxilar superior del Chico de la Gran Dolina, corresponen a un nen d'uns 11 anys que va morir víctima del canabilisme. La seva antiguitat és d'uns 800.000 anys. A continuació, uns vidres acullen al seu interior la joia de la corona d'aquesta exposició, procedent també de la Sima de los Huesos: el crani número 5 (de 500.000 anys), el més ben conservat i complet de tot el registre fòssil mundial (foto). Arrodoneix la mostra la falange de la Sima del Elefante, procedent de la mà d'un exemplar d'homo antecessor (1,3 milions d'anys). Fins al moment, aquest darrer és el fòssil humà conegut més antic d'Europa.
Al seu torn, l'exposició també compta amb cinc blocs corresponents a cadascun dels fòssils mostrats, amb imatges i textos explicatius que donen a conèixers els treballs de recerca que s'estan implementant a Atapuerca. Aquest jaciment, segons el punt de vista dels experts, encara podria amagar fòssils de més antiguitat que els que s'han rescatat fins al moment.
Completen l'exposició un audiovisual, un seguit d'informacions sobre el Museo de la Evolución Humana de Burgos i, finalment, unes referències al·lusives a Benjamina, una nena discapacitada que va viure a Atapuerca fa uns 530.000 i que va morir quan tenia uns 10 anys. Gràcies a l'estudi de diveros fragments del seu crani —trobats a la Sima de los Huesos el 2001—, els experts han descobert que presentava una malformació —craneosinostosi— que li hauria provocat danys cerebrals greus i que, per tant, l'haurien obligada a dependre dels altres per a sobreviure. L'edat de la nena en morir revela, doncs, que durant una dècada la seva comunitat va tenir cura de la petita discapacitada.
L'entrada a la mostra, que tancarà les seves portes demà a les 20.00 h, és gratuïta.
<< Home