Bon any 2007
Durant les pròximes hores, el món occidental es prepara per a rebre el 2007 i acomiadar l’any que avui deixem enrere, el 2006. Aquesta xifra serveix com a recordatori del naixement de Jesucrist, per bé que alguns fets històrics contrastats (com ara l’aparició del cometa al cel que suposadament anunciava la seva vinguda al món o la campanya d’empadronament on va participar la seva mare, Maria) situen aquesta efemèride entre el 9 i el 2 aC.
Malgrat tot, el 31 de desembre no deixa de ser un dia més per a bona part del planeta, que ha adoptat altres calendaris diferents al nostre —el gregorià— per a mesurar el temps.
La Vikipèdia es fa ressó d’alguns d’aquests sistemes aliens, essent un dels més populars el calendari jueu, que actualment es troba en el 5767 i que celebrarà l’arribada d’un nou any el proper 13 de setembre.
Pel que fa a l’emprat pels musulmans (a l’any 1428), presenta moltes semblances amb el nostre, ja que també es calcula prenent com a base els cicles lunars. Nogensmenys, l’any 1 correspon al 622 de l’era cristiana, moment en què el profeta Mahoma i els seus primers seguidors van traslladar-se des de la Meca fins a Medina.
Un cas ben peculiar és el de l’Índia, un país tan extens en superfície com en diversitat de creences… i calendaris. De fet, aquest territori asiàtic es regeix per múltiples almanacs, entre els que destaquen el Kali Iuga (que marca el 5108), el Vikram Samvat (2062) o el Shaka Samvat (1929). Una mica més a l’est, concretament a la Xina, també trobem un calendari propi, el xinès, l’oficialitat del qual s’associa a l’emperador Huang Ti, que el va establir el 2637 aC. Actualment, se situa en l’any 4073 i compta amb un total de 354 dies. El proper 18 de febrer, el gegant oriental celebrarà l’entrada d’un nou cicle anual.
De tornada a Europa, cal fer esment del calendari persa (1385) o de l’armeni (1455), introduït a Armènia pels perses al segle IV aC i molt afí al calendari egipci. L’any nou tindrà lloc el pròxim 11 d’agost. I ja per a acabar, convé al·ludir als calendaris rúnics, que actualment van per l’any 2256 i que presumiblement van néixer a la Suècia de l’Edat Mitjana.
Sigui quin sigui el vostre calendari, us desitjo el bo i millor per aquesta nova etapa, en l’idioma que preferiu.
Bon any!
<< Home