La cultura durant el 2007: algunes previsions
A continuació, es detallen alguns dels esdeveniments artístics i culturals que tindran lloc al llarg de l’any que tot just s’acaba d’iniciar, bo i parant una especial atenció a la realitat catalana.
Dintre d’aquest àmbit, la irrupció del nou any ha coincidit amb la inauguració del Centre d'Interpretació Arqueològica Espai Santa Caterina (Barcelona), projectat pel Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MHCB) i ubicat al mercat del mateix nom, al costat de la plaça de Joan Capri. La nova mostra permetrà als visitants conèixer els diferents usos que va tenir aquest complex fins a l’època actual. De fet, la zona ha acollit un taller de ceràmica romà, un convent, tres esglésies (una dels segles XI-XIII, una altra del segle XIII i una tercera de gòtica, destruïda el segle XIX) i un quarter militar, coincidint amb la guerra de la independencia (1808-1814).
Els primers mesos de 2007 també ofereixen als barcelonins i barcelonines la darrera oportunitat de gaudir d’una important exposició. La mostra està dedicada a l’escultor saragossà Pablo Gargallo (1881-1934) i es pot admirar gratuïtament a La Fundació Caixa Catalunya (a La Pedrera) fins el proper 28 de gener.
Un altre escenari de la capital catalana, en aquest cas el carrer Nou de la Rambla, també serà notícia el 2007. I per partida doble: d’una banda, assistirà en breu a la reapertura del Palau Güell (1886-1890), declarat Patrimoni de la Humanitat el 1984 i considerat com l’única obra completament acabada pel seu autor, Antoni Gaudí. De l’altra, està previst que al febrer s’obri al públic el refugi antiaeri 307, situat en aquesta mateixa via. El complex, construït per iniciativa popular i tapiat i oblidat durant el franquisme, consta d’una llargada de 400 m i d’una capacitat per a 1.400 persones. L’exterior del soterrani, a més, serà l’escenari d’una exposició sobre la guerra, els bombardeigs esdevinguts durant la Guerra Civil i la defensa passiva contra els exèrcits del bàndol nacional.
Un segon edifici que tornarà a ser visitable després d’un procés de restauració és l’església de Santa Maria, a Taüll (Alta Ribagorça, Lleida), que forma part del Patrimoni Mundial des del 2000. Si tot va bé, es creu que el temple romànic estarà en condicions d’acollir visitants novament en iniciar-se l’estiu.
Prèviament (segurament abans del mes de maig), l’Ajuntament de la capital catalana recuperarà la titularitat del castell de Montjuïch, una construcció originària del segle XVII que dóna cabuda actualment al Museu Militar.
Ara bé, aquesta no és l’última notícia que enguany afectarà la ciutat de Barcelona: cap mitjan mes de juny, el cineasta Woody Allen iniciarà el rodatge d’un pel·lícula que tindrà com a escenari la ciutat comtal. També l’àmbit fílmic, el realitzador català Ventura Pons estrenarà el 26 de gener La vida abismal, protagonitzada per Óscar Jaenada i Antonio Valero i ambientada en els darrers anys de la dictadura franquista.
El 6 de juliol, es commemorarà el primer centenari del naixement de la pintora mexicana Frida Kahlo. Es dóna la coincidència que el 24 de novembre, se celebra el 50è aniversari de la mort del seu marit i compatriota, el també pintor Diego Rivera.
Un dia després, el 7 de juliol, es publicarà el nom de les Noves Set Meravelles del Món, gràcies a un concurs inspirat en les Set Meravelles de l’Antiguitat i impulsat pel suís Bernard Weber. Les obres que opten a aquest guardó són les següents: l’Acròpoli d’Atenes, l’Alhambra de Granada, l’Angkor de Siem Reap (Camboia), el Crist Redemptor de Río de Janeiro, Chichen Itzá (Yucatan), el Coliseu de Roma, els Moais de l’Illa de Pasqua (Xile), la Torre Eiffel (París), la Gran Muralla xinesa, l’església de Santa Sofia d’Istambul, el Kiyomizu-dera (Kioto), el Kremlin de Moscou, Machu Pichu (Cusco, Perú), Stonehenge (Amesbury, Regne Unit), el castell bàvar de Neuschwanstein, les piràmides de Gizeh (Egipte), la ciutat de Petra (Jordània), l’Estàtua de la Llibertat (Nova York), l’Òpera de Sydney (Austràlia), el Taj Mahal (Agra, Índia) i Tombuctú (Mali). A les portes de la final, van quedar obres com la Torre de Pisa, el palau tibetà de Potala, Versalles, l’Empire State Building, el Golden Gate (EEUU), el Palau Ducal de Venècia, la catedral d’Aquisgran, la ciutat de San’a (Iemen), la Mesquita Blava (Istambul) o la Sagrada Família (Barcelona). Aquells que vulguin participar en la votació dels set guanyadors finals, poden punxar aquí.
Aquesta jornada (07-07-07), al seu torn, podria ser la data escollida per al llançament de la nova aventura de Harry Potter: Harry Potter and the Deathly Hallows.
El mateix mes, com ja és habitual, la UNESCO desvetllarà quins espais naturals o arquitectònics són inscrits en aquesta ocasió a la llista del Patrimoni Mundial.
El 20 de setembre, la ciutat mexicana de Monterrey encetarà el segon Fòrum Universal de les Cultures, un esdeviniment cultural d’abast internacional que va iniciar la ciutat de Barcelona tres anys enrere.
Finalment, entre el 10 i el 14 d’octubre, Frankfurt obrirà les portes de la seva Fira del Llibre, que enguany té com a convidada d’honor la cultura catalana.
Aquest any, que estarà dedicat a la Ciència, la capitalitat catalana de la cultura correspon a la ciutat de Lleida, que té en el Palau de la Paeria (del segle XIV) un dels seus monuments més emblemàtics. Aquesta construcció es pot apreciar a la imatge adjunta, obtinguda de la web de l’Ajuntament lleidatà.
El 2008 estarà marcat per la celebració de l’Expo de Saragossa. Si les previsions es fan efectives i el 2007 assisteix—finalment— a l’arribada de l’AVE a Barcelona, serà molt més fàcil desplaçar-se fins a la capital aragonesa.
<< Home