Wednesday, November 07, 2007

«L’escultura en els temples indis. L’art de la devoció»: últims dies

El proper diumenge 18 de novembre finalitza el termini per a visitar l’exposició que l’Obra Social de la Caixa dedica a l’estatuària hindú. La mostra, adreçada a un públic no especialitzat, es composa d’una nodrida col·lecció escultòrica que abasta des de l’època màuria (segle IV aC.-segle II aC.) i gupta (250 dC.-450 dC.) fins al segle XVIII. Malgrat tot, la majoria de les figures que l’integren van veure la llum entre els segles VI dC. i XVI, coincidint amb una etapa especialment prolífica quant a l’edificació de grans temples i que es coneix com a període medieval.

Les peces exhibides tenen com a denominador comú el seu caràcter votiu, i un origen artístic que arrela en l’elaboració d’estatuetes exemptes que representaven els esperits de la natura. Amb el temps, però, les obres van anar evolucionant per a satisfer les necessitats de les tres religions majoritàries a l’Índia: l’hinduisme, el jainisme i el buddhisme. A més, les múltiples aparences que segons les creences autòctones adoptava cada divinitat —sense obviar pas el seu estat anímic— es van traduir en un riquíssim ventall iconogràfic. A això se suma l’obsessió de l’artista per la perfecció i per aconseguir el gaudi estètic (rasa).

Un altre aspecte que cal tenir present respecte a la producció d’estatuària religiosa és la gran diversitat de materials esmerçats, que van des de la pedra fins l’argila, passant per la fusta i el metall.

L’escultura en els temples indis. L’art de la devoció s’articula en diversos blocs temàtics, que busquen acostar progressivament el/la visitant/a amb al tema de la mostra. Es pretén, en primer lloc, familiaritzar el públic amb el panteó hindú i donar-li les claus específics per a contemplar l’obra escultòrica (darsana) des del punt de vista del fidel. A continuació —i sense allunyar-se del binomi creient-estàtua—, la mostra es detura en l’estructura típica dels temples hindús, abans d’ocupar-se de les relíquies i dels pelegrinatges. Finalment, es dediquen dues sales a les manifestacions artístiques buddhistes i jaines, centrant-se també en les processons, que permetien els fidels l’adoració dels seus déus i deesses fora del temple.

L’exposició es pot visitar a l’edifici CaixaFòrum (Av. del Marquès de Comillas, s/n) i és totalment gratuïta. En la seva organització han participat el Victoria & Albert Museum i el British Museum de Londres, per bé que també s'hi pot trobar part de les col·leccions del Museu d'Oxford, el Museum für Indische Kunst de Berlín, el Museu Guimet de París i el Rijksmuseum d'Amsterdam.

A la imatge, una de les es escultures de la mostra. Es tracta d'un mahakala originari d’Orissa (Índia oriental) i corresponent al període ganga oriental (segle XII). La peça està elaborada en basalt i té una alçada de 119 cm. Procedeix del Victoria & Albert Museum, a Londres.