Wednesday, January 30, 2008

Idees per a gaudir del turisme rural

En les darreres dues dècades, la creixent desocupació al sector agrícola i ramader, unida al constant despoblament dels nuclis rurals, ha empès la pagesia i els habitants del camp a buscar noves fórmules econòmiques que els permetin subsistir sense renunciar al seu estil de vida. En bona part dels casos, aquests han optat per impulsar un seguit de serveis i activitats adreçats a aquells visitants procedents de la ciutat que vulguin conèixer i gaudir del medi rural, sense oblidar el seu patrimoni artístic, històric, cultural i natural. Al seu torn, aquestes iniciatives també persegueixen que els nouvinguts participin de les tradicions, els costums i la gastronomia típica de la zona.

La contribució del turisme rural al desenvolupament de les economies locals és notori, i es tradueix en la creació i conservació de llocs de feina, el foment dels projectes empresarials en l’àmbit de l’hostaleria i el lleure, la conservació del paisatge i del llegat cultural i monumental dels municipis, una major atenció al medi ambient i la reactivació de sectors i activitats com ara les granges o les explotacions agràries. En aquest últim àmbit, esdevé de vital importància l’anomenat agroturisme, una modalitat consistent en establiments regentats per pagesos, ramaders i treballadors forestals que conviden els seus hostes a conèixer en primera persona la seva activitat diària i a prendre part activa de les seves ocupacions.

L’oferta, cada cop més extensa, comprèn des de la rehabilitació antigues masies i cases tradicional —reconvertides en allotjaments rurals i restaurants— fins a activitats esportives emmarcades al medi natural, com ara el senderisme i els esports d’aventura (entre ells, el piragüisme, el rappel i l’escalada). Tampoc cal oblidar els tallers i cursos que miren d’apropar els visitants a la gastronomia i els oficis tradicionals, les iniciatives que recreen com era la vida al camp per als nostres avantpassats (oferint, per exemple, la possibilitat de desplaçar-se en una caravana d’època) o la creació de centres d’interpretació i itineraris culturals.

Pel que fa a l’allotjament, convé distingir entre dos tipus d’establiments: els regentats directament pels seus propietaris (fonamentats en el lloguer d’habitacions i en la restauració, a base de plats típics i productes artesans) i que aquells que permeten arrendar l’edifici complet. En aquest cas, l’atenció i els serveis que rep l’hoste acostumen a ser menors.

A continuació, es detallen alguns links amb suggeriments i propostes per a descobrir i gaudir dels millors paisatges naturals i culturals de la geografia catalana i espanyola:

* Guía de pueblos de España.

*
Los pueblos más bellos de España.

*
Los 30 pueblos más bonitos de España.

*
Románico catalán.

*
Pobles pintorescos i panoràmics.

En la imatge, detall d'un carrer de Mura (Barcelona). Font: C. Roca.