Monday, January 28, 2008

«Promesas del este» s'imposa als Premis Sant Jordi de Cinema 2008

Promesas del este, de David Cronenberg, ha estat l'única cinta que ha aconseguit fer-se amb dos guardons a la 52a edició dels Premis Sant Jordi de Cinema. En concret, el film ha rebut les distincions a la millor pel·lícula estrangera i al millor actor estranger, gràcies al paper de Viggo Mortensen.

En el dia d'avui, Ràdio Nacional d'Espanya (RNE) també ha donat a conèixer la resta de guanyadors del certamen, que han estat seleccionats per un jurat integrat per crítics i periodistes cinematogràfics de diferents mitjans de comunicació reunits a Barcelona (a la imatge). Aquest ha estat presidit per Conxita Casanovas, crítica cinematogràfica de RNE i directora del programa radiofònic Va de cine.

En l'apartat de millor pel·lícula espanyola, el llargmetratge vencedor ha estat La soledad, un drama coral dirigit per Jaime Rosales. El premi al millor actor espanyol ha recaigut en Álex Brendemühl per Yo, El silenci abans de Bach i 53 días de invierno, mentre que Maribel Verdú ha obtingut el mateix guardó en la categoria femenina per Siete mesas de billar francés, La zona, Oviedo Exprés i El niño de barro. El premi a la millor actriu estrangera ha estat per a Cate Blanchett per les seves interpretacions a Elisabeth: la edad de oro, El buen alemán i Diario de un escándalo.

De la mateixa manera, el navarrès Félix Viscarret s'ha endut el premi a la millor opera prima per Bajo las estrellas, un relat costumista que al darrer Festival de Cinema de Málaga va assolir el reconeixement a la millor pel·lícula, millor director, millor guió novell i millor actor (Alberto San Juan).

El premi especial del jurat, al seu torn, ha recaigut ex aequo sobre els programes La claqueta, de Radio Marca, i Va de cine, de RNE-Ràdio4, per haver superat els 25 anys en antena. Finalment, el guardó a la millor trajectòria professional ha estat per al cartellista Macario Gómez, més conegut com a Mac.

La llista dels premiats es completarà amb els dos premis Rosa de Sant Jordi, que es decidiran mitjançant els vots dels oients de RNE a Catalunya.

La cerimònia de lliurament dels guardons, creats el 1957 i considerats com els més prestigiosos de Catalunya en l'àmbit fílmic, tindrà lloc el proper 23 d'abril al Palau de la Música Catalana de Barcelona.