Sunday, February 24, 2008

Neix l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes

Un total de 45 professionals de la cinematografia catalana, procedents dels àmbits tècnic i artístic, van instituir el 21 de febrer l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes. La notícia va ser divulgada pel Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya abans d'ahir, mitjançant la difusió d'un comunicat.

L’acte constitutiu es va celebrar el passat dijous a una de les sales de l'Amister Hotel, a Barcelona, i va estar encapçalat per l’actor, director i guionista Joel Joan, president del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya. En paraules d'aquest, l'Acadèmia aspira a acollir «un miler de professionals ben qualificats».

El document fundacional compta amb l'adhesió dels cineastes Cesc Gay (director de Krámpack), Albert Serra (Honor de cavalleria), Carles Benpar (Cineastes contra magnats), Manel Esteban Marquilles, Josep Maria Forn, Francesc Bellmunt, Santi Lapeira, Carles Torras, Antoni Salgot, Lluís Valentí, Robert Torres, Ignasi P. Ferré i el propi Joel Joan; la dels actors Sergi López, Abel Folk, Clara Segura, Aïna Clotet i Roger Coma; la dels productors Jaume Ferrús, Julio Fernández, Jaume Rouras, Marta Esteban, Jordi Rediu, Aureli de Luna, Ricard Figueras i Xavier Atance, i la dels tècnics Ramon Martos, Rosa Maria Fusté, Ricardo Albiñana, Andrés Vallès, Alfredo Vallès, Josep Maria Aragonés i Jesús L. Pérez.

De la mateixa manera, també s'hi van sumar la maquilladora Joana Martí, els directors de fotografia Josep Maria Civit, Tomàs Pladevall i Jesús Escosa; els especialistes en efectes especials David Martí i Montse Ribé (guanyadors d'un Oscar al millor maquillatge l'any passat per El laberinto de fauno); els directors de càsting Pep Armengol i Mercè Espelleta; els guionistes Lluís Arcarazo i Enric Gomà i els músics Ramon Muntaner i Albert Guinovart.

L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques Catalanes estarà presidida per Joel Joan, i tindrà com a vicepresidents Julio Fernández, Jaume Ferrús, Enric Gomà i Santiago Lapeira. El seu secretari serà Lluís Valentí, i comptarà amb nou vocals.