Últims dies per a visitar l'exposició «El pa dels àngels», al CaixaFòrum
Fins el proper diumenge 8 de febrer, els amants de la pintura del Renaixement italià són a temps de gaudir de la mostra El pa dels àngels, una selecció de 45 teles dels segles XV, XVI i XVII, procedents del fons de la Galeria dels Uffizi (Florència) i reunides a l'edifici CaixaFòrum de Barcelona.
Aquesta exposició proposa un recorregut per l'espiritualitat d'Occident al voltant d'un tema central: el sacrifici de Crist. Per a aconseguir-ho, els organitzadors han apostat per algunes obres mestres d'artistes com Sandro Botticelli (1445-1510), Luca Signorelli (1441 o 1450- 1523), Il Parmigianino (1503-1540), Luca Giordano (1634-1705) o Cristofano Allori (1577-1621). A més, molts d'aquests treballs no acostumen a exhibir-se.
La mostra s'obre amb tres tapissos que representen el Sant Sopar, el Davallament de la creu i la Resurrecció, realitzats a partir de cartrons d'Allessandro Allori i Francesco Salvati. Tots ells introdueixen els visitants en el misteri de la transsubstanciació, objecte de nombroses interpretacions plàstiques.
A partir d'aquest episodi bíblic, El pa dels àngels s'acosta a l'imaginari de l'Antic i el Nou Testament. En un primer apartat es presenten escenes que anticipen el sacrifici de Jesús, des de la Creació d'Adam, obra del florentí Jacopo da Empoli (1554-1640), i el pecat original, fins a les diferents interpretacions de l'Anunciació a Maria. Destaquen pel seu simbolisme el Sacrifici d'Isaac —obra barroca del pintor flamenc Livio Mehus (1630-1691), i la Caiguda del mannà (1594-1597), rubricat per Fabrizio Boschi (1570-1642).
La nativitat, la Verge i el Nen i la Sagrada Família centren una altra de les seccions. En ella es poden contemplar la Mare de Déu de la galeria (1467), obra de Sandro Botticelli (a la imatge); una Mare de Déu amb el Nen (1525) sorgida del pinzell de Parmigianino i una Sagrada Família atribuïda a Michele di Rodolfo.
El Sant Sopar, la Crucifixió i la Resurrecció de Crist ocupen les últimes sales. Entre les obres més remarcables d'aquest bloc es troben una escena del calvari, de Luca Giordano, elaborada entre 1685 i 1686 per a la capella de la família florentina Del Rosso, i una composició d'Alessandro Allori (1581), en què la Mare de Déu apareix al costat dels símbols de la passió de Crist i sobre un vers de Dant: «No es pensa en la sang que costa».
L'assistència a la mostra, organitzada per Obra Social La Caixa en col·laboració amb Contemporanea Progetti i la Galeria dels Uffizi, és gratuïta. A més, existeix la possibilitat de realitzar el recorregut en companyia d'un guia. El temps estimat de la visita és d'aproximadament una hora i mitja.